Μα τι πίνεις; Ξέρεις πόσες θερμίδες φορτώνεσαι με κάθε γουλιά;


Μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο κι όλοι πλέον έχουμε μπει στον καθημερινό μας ρυθμό βάζοντας σε τάξη όλες μας τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα.
Ανάμεσα σ’ αυτά είναι να βελτιώσουμε την υγεία μας, εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Βέβαια συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να εστιάζουμε κυρίως σε αυτά που τρώμε αδιαφορώντας γι’ αυτά που… πίνουμε.

Στη καθημερινότητά μας πίνουμε. Πίνουμε πολύ. Άλλες φορές ως σνακ, άλλες απλά για απόλαυση όπως χυμούς, smoothies, αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά. Τι ενέργεια όμως μας δίνουν; Ποιες είναι οι θερμίδες τους; Χωράνε σε μία ισορροπημένη διατροφή;

Ελληνικός καφές:


O σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες (για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολογίστε 20 θερμίδες).

Στιγμιαίος (φραπέ και νες):


O καφές δεν έχει θερμίδες (για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολογίστε 20 θερμίδες και για κάθε μερίδα γάλακτος, 30 θερμίδες).

Γαλλικός:


O καφές δεν έχει θερμίδες (για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολογίστε 20 θερμίδες και για κάθε μερίδα γάλακτος, 30 θερμίδες).

Espresso:


O καφές δεν έχει θερμίδες (για κάθε κουταλάκι ζάχαρη, υπολογίστε 20 θερμίδες).

Cappuccino:


Kαφές Espresso, φρέσκο γάλα (με αφρόγαλα 160 θερμίδες, με σαντιγί 333 θερμίδες).

Freddo Cappuccino:


Διπλή δόση καφέ, αφρόγαλα, παγάκια (160 θερμίδες).

Freddoccino Espresso:


ζάχαρη, φρέσκο γάλα, θρυμματισμένος πάγος (330 θερμίδες).

Mochaccino Espresso:


σοκολάτα, σαντιγί, θρυμματισμένος πάγος (400 θερμίδες).

Ο καφές διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, έχει διουρητικές ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε μέτριες δόσεις. Είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν την άμυνα των κυττάρων του οργανισμού μας κι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντάς μας από σοβαρές παθήσεις μακροπρόθεσμα και αν δεν του προσθέσουμε ζάχαρη ή γάλα έχει μηδενικές θερμίδες.

Χυμέ… τζους!



Αρκετές παγίδες έχει η κατανάλωση χυμών. Στύβοντας φρέσκους φρουτοχυμούς, λαμβάνουμε πλήθος θρεπτικών συστατικών, ρόφημα που μπορεί να μας δυναμώσει και να μας κάνει να αντέξουμε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Προέρχονται από φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ τα περισσότερα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ενυδατώνοντας τον οργανισμό μας. Σε περιπτώσεις όμως που επιλέγουμε να πάρουμε έτοιμο χυμό, λαμβάνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες λόγω της ζάχαρης που περιέχεται.

Έτσι, λοιπόν, ένας φρέσκος χυμός που θα στύψουμε θα μας δώσει περίπου 100 θερμίδες, ενώ ένας έτοιμος χυμός του εμπορίου 170 kcal. Έτσι, στην περίπτωση του τυποποιημένου χυμού είναι σημαντικό να επιλέγουμε εκείνους χωρίς ζάχαρη.

Ροφήματα επιπλέον που πολλοί προτιμούν είναι τα smoothies. Παρασκευάζονται από φρούτα ή λαχανικά, αναμειγμένα με γιαούρτι ή γάλα, παγάκια και θυμίζουν πολύ μιλκ σέικ, μόνο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ πιο υγιεινά. Περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους, ενώ είναι πλούσια και σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και μαγνήσιο από το γιαούρτι ή το γάλα, συν του ότι είναι χορταστικά και ενυδατικά.

Μπορούν να αποτελέσουν ένα σνακ από μόνα τους και να μας χαρίσουν ενέργεια για τις επόμενες ώρες στη δουλειά. Αν, όμως, δεν τα παρασκευάζουμε μόνοι μας, πολλά smoothies απ’ έξω ενδέχεται να έχουν πολύ υψηλά επίπεδα ζάχαρης -άρα και υψηλές θερμίδες- με
αποτέλεσμα να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος και να μας οδηγούν σε έντονο αίσθημα της πείνας
άμεσα.

Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να ξεδιψάσουν με αναψυκτικά.



Το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσθέσουν στον οργανισμό συντηρητικά, ζάχαρη άρα και θερμίδες, τις λεγόμενες «κενές θερμίδες». Προκαλούν επίσης απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος και μας οδηγούν σε έντονο αίσθημα της πείνας. Είναι προτιμότερο να το αντικαταστήσουμε με ένα χυμό, κι ακόμα καλύτερα φυσικό, για να προσλάβουμε πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά λιγότερες θερμίδες. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να επιλέξουμε εκείνα που δεν περιέχουν ζάχαρη (λάιτ).


Τα αλκοολούχα ποτά είναι κι αυτά πολύ θερμιδικά, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές που θα μας γλιτώσουν από πολλές θερμίδες.



Αρχικά, το κρασί αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές καθώς έχει μικρή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κατά μέσο όρο 120 θερμίδες σε ένα μέτριο ποτήρι άσπρο ή κόκκινο κρασί. Έχει μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ (8-14%, κατά μέσο όρο 12% για τα
λευκά και 14% για τα κόκκινα).

Μπίρα.


Οι περισσότερες μπύρες έχουν περίπου 150 θερμίδες ανά ποτήρι των 350ml.

Με θερμίδες στα ύψη, το ουίσκι, η βότκα, το ρούμι όπως και τα λικέρ έχουν περισσότερες θερμίδες ανά μονάδα όγκου σε σχέση με το κρασί και την μπύρα καθώς έχουν και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (συνήθως 40-50%).

Κατά μέσο όρο, ένα ποτήρι βότκα, ουίσκι ή μπράντι που περιέχουν 50% αλκοόλ, έχουν 82 θερμίδες το καθένα. Τα σφηνάκια (schnapps), προσδίδουν 95 θερμίδες ανά ποτήρι. Τα κοκτέιλ που αναμειγνύονται με λικέρ ή με άλλα συστατικά, δίνουν περίπου 200-300 θερμίδες. Ένα κοκτέιλ σε ποτήρι μεγάλου μεγέθους, μπορεί εύκολα να προσφέρει πάνω από 400 θερμίδες.

Η καλύτερη επιλογή για τη δουλειά, το σπίτι, ακόμη και για μια έξοδό είναι το τσάι, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα κάνουμε τις εναλλαγές με τα υπόλοιπα. Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι χαμηλότερη αυτής του καφέ, άρα δύσκολα μπορεί να προκαλέσει
προβλήματα σε όσους είναι ευαίσθητοι σε αυτή, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Στην καλοκαιρινή του μορφή μας δροσίζει, ενώ
στη χειμερινή του μας ζεσταίνει, βοηθώντας βοηθώντας στην ενυδάτωση. Οι θερμίδες του, ακόμη κι αν του προσθέσουμε λίγη ζάχαρη, παραμένουν χαμηλές και σύμφωνα με μια μερίδα επιστημόνων, μπορεί να βοηθήσει στην καύση του λίπους.



Βάλτε το, λοιπόν, number one στη λίστα των ροφημάτων του γραφείου, αλλά και της διατροφής σας γενικότερα.



Μα τι πίνεις; Ξέρεις πόσες θερμίδες φορτώνεσαι με κάθε γουλιά; Μα τι πίνεις; Ξέρεις πόσες θερμίδες φορτώνεσαι με κάθε γουλιά; Reviewed by Unknown on 12:55:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.