Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 9/2


Γεννιέται η πετοσφαίριση (βόλεϊ μπολ), εφευρίσκεται το σπρέι, γεννήθηκε η Ζιανγκ Ζιγί από τη Λίντα Παπασταύρου και το Γ. Ριζόπουλο

9 Φεβρουαρίου 1895 - Γεννιέται η πετοσφαίριση (βόλεϊ μπολ)

Στις 9 Φεβρουαρίου 1895, στο Holyoke της Μασαχουσέτης ο William G. Morgan, καθηγητής φυσικής αγωγής στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων δημιούργησε ένα νέο παιχνίδι που το ονόμασε Mintonette, ως χόμπι για να παίζεται σε κλειστό χώρο και χωρίς περιορισμό ατόμων. Το παιχνίδι πήρε μερικά χαρακτηριστικά από το τένις και το χάντμπολ και σχεδιάστηκε ώστε να είναι λιγότερο σκληρό από το μπάσκετ (είχε εφευρεθεί μόλις τέσσερα χρόνια πριν) και να μην απαιτεί μεγάλη αθλητική προσπάθεια για να μπορούν να συμμετάσχουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της Αδελφότητας. Οι πρώτοι κανόνες που καταγράφηκαν από τον William Morgan Ζ, κάνουν λόγο για ένα δίχτυ ύψους 1,98 τοποθετημένο στη μέση ενός γηπέδου 7,6 Χ 15,2 μ, καθώς και για συγκεκριμένο αριθμό παικτών. Τον αγώνα αποτελούσαν εννέα περίοδοι, με τρία σερβίς για κάθε ομάδα, χωρίς περιορισμό στον αριθμό επαφών με την μπάλα για κάθε παίκτη της ομάδας πριν να την πετάξουν στην αντίπαλη περιοχή. Σε περίπτωση λάθους σερβίς, υπήρχε και μια δεύτερη προσπάθεια. Αν η μπάλα χτυπούσε στο δίχτυ, τότε ήταν φάουλ (εκτός αν επρόκειτο για την πρώτη προσπάθεια σερβίς). Μετά από έναν παρατηρητή, τον Alfred Halstead, που παρακολούθησε τον πρώτο αγώνα το 1896 που επιδείχτηκε στη Σχολή Διεθνούς Εκπαίδευσης της ΧΑΝ (τώρα ονομάζεται Springfield College), είδε ότι η φύση του παιχνιδιού είναι τα βολέ κι όπως ήταν φυσικό γρήγορα έγινε γνωστό ως volleyball (αρχικά ήταν χωρισμένες οι 2 λέξεις: volley ball). Οι κανόνες τροποποιήθηκαν ελαφρώς από τη Σχολή Διεθνούς Εκπαίδευσης ΧΑΝ και το παιχνίδι εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα στις Χριστιανικές Αδελφότητες. Η πρώτη επίσημη μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στο βόλεϊ αμφισβητείται. Κάποιες πηγές λένε ότι η Spalding δημιούργησε την πρώτη επίσημη μπάλα του 1896, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι δημιουργήθηκε το 1900. Οι κανόνες, επίσης, εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Το 1919, περίπου 16.000 μπάλες βόλεϊ διανεμήθηκαν από τις αμερικανικές εξερευνητικές δυνάμεις στα στρατεύματα και τους συμμάχους τους και έτσι πυροδοτήθηκε η ανάπτυξη του βόλεϊ σε νέες χώρες.

Αστρολογικά: Το άθλημα που έμελλε να κατακτήσει εκατομμύρια φίλους σε όλον τον κόσμο είχε στις «αποσκευές» του μια αντίθεση της Δήμητρας με τον Δία στον άξονα Τοξότη-Διδύμων, με τους δύο πλανήτες να σηκώνουν πολύ ψηλά τον δείκτη δημοφιλίας του.

Ωστόσο, σπορ χωρίς ...Άρη δεν γίνεται και πράγματι η παρουσία του «κόκκινου» πλανήτη ήταν εξαιρετικά έντονη, αφού ήταν στον Ταύρο, σε «σταυρό» με τον Ήλιο στον Υδροχόο, την Σελήνη στον Λέοντα και τον Ουρανό στον Σκορπιό.

Φυσικά, ο συγκεκριμένος σχηματισμός είχε άμεση ανταπόκριση στον γενέθλιο χάρτη του εμπνευστή της πετοσφαίρισης, του γυμναστή William Morgan, που ήταν Υδροχόος (γεν 23/1/1870) με τον Άρη στον Υδροχόο σε τετράγωνα με τον Δία και τον Πλούτωνα στον Ταύρο.

Κι αν σας ξαφνιάζει όλη αυτή η «οργή» στους ουρανούς, δεν έχετε παρά να σκεφθείτε ότι στην σύγχρονη εποχή τα σπορ ήρθαν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τον πόλεμο και την ένταση που δημιουργούσε ο «παλιός» Άρης, δηλαδή ο Άρης που δεν έβρισκε ανάλογες εφαρμογές για να στρέψει την ενέργεια του στις ...μπάλες και όχι στα κανόνια ή τα σπαθιά.

9 Φεβρουαρίου 1926 - Εφευρίσκεται το σπρέι

Ο Erik Andreas Rotheim ήταν ένας Νορβηγός επαγγελματίας χημικός μηχανικός και εφευρέτης. Γεννήθηκε στην Kristiania, πήρε πτυχίο εφαρμοσμένης μηχανικής στην Ελβετία και ίδρυσε δική του εταιρεία στην πατρίδα του, στο Όσλο το 1925. Η αφορμή για την εφεύρεση ήταννα εξετάσει ο Rotheims κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να κάνει το γυάλισμα με κερί των παγοπέδιλών του να είναι τεχνικά καλύτερο. Εφηύρε τελικά ένα κουτί, που περιείχε, εκτός από το πραγματικό φάρμακο, πολύ φυσικό αέριο ως καύσιμο κίνησης. Η πίεση στο δοχείο έκανε το υλικό να κυκλοφορεί πιο γρήγορα μετά το άνοιγμα του πώματος. Στις 9 Φεβρουαρίου, 1926 είχε ολοκληρώσει την εφεύρεσή του και δούλεψε άψογα. Η ιδέα του κατοχυρώθηκε στη Νορβηγία τον Ιούνιο του 1929. Πριν από την έκδοση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας ο Rotheim είχε διαπραγματευθεί μια συμφωνία με το εργοστάσιο χρωμάτων Alf Bjercke το 1928, αλλά η εμπορική επιτυχία ήταν αρχικά περιορισμένη. Τελικά, η πατέντα του πουλήθηκε σε αμερικάνικη εταιρεία για 100.000 νορβηγικές κορόνες. Τη δεκαετία του 1940 η βελτίωση της κεφαλής ψεκασμού από τους Αμερικανούς Lyle Δ. Goodhue και William Sullivan Ν. επέτρεψε στην τεχνολογία να το υιοθετήσει πλήρως, αρχικά για τον έλεγχο των εντόμων και αργότερα για διάφορες άλλες χρήσεις.

Αστρολογικά: Ο Erik Rotheim ήταν Παρθένος (γεν 19/9/1898) και είχε μια ιδιαίτερη «πρόσβαση» στον κόσμο των υγρών και των αερίων (ο Ήλιος του σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, ο Άρης στον Καρκίνο, η Σελήνη και η Αφροδίτη στον Σκορπιό). Έτσι όταν ο διελαύνων Ουρανός βρέθηκε στους Ιχθύες σχηματίζοντας αντίθεση με τον Ήλιο και τετράγωνο με τον Ποσειδώνα του, μπόρεσε να επινοήσει το σπρέι, αφήνοντας ...ικανοποιημένους όλους τους πλανήτες του.

Επειδή όμως το φσσστ του σπρέι κρύβει πίσω του τον Άρη, είναι σκόπιμο να αναφερθώ στις όψεις που σχημάτιζε στον γενέθλιο χάρτη του δημιουργού του, ξεχωρίζοντας κατ’ αρχάς την «κρυφή» σύνοδο του με τον Πλούτωνα στους Διδύμους. Αν μη τι άλλο η «δύναμη που πηγάζει από μέσα» στοχεύοντας σε μια εντοπισμένη περιοχή, είναι άμεσα διακριτή στην συγκεκριμένη όψη και ο Rotheim δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αφουγκραστεί και να υλοποιήσει με τον τρόπο του το ενεργειακό αρχέτυπο της.

Ακόμη ο Άρης έκανε ένα «κρυφό» τετράγωνο με την «high tec»Έριδα στους Ιχθύες, μια όψη που θα την ξαναβρούμε την ημέρα της επινόησης του σπρέι.

Όσον αφορά το ίδιο το σπρέι, φαίνεται πως ήταν σε μεγάλο βαθμό μια καλή εφαρμογή του Ιχθυακού Ουρανού (σε τρίγωνο με τον Κρόνο στον Σκορπιό) αλλά εκτός από τα ...διάχυτα «Ποσειδώνια» χαρακτηριστικά (ο Ποσειδώνας σε σύνοδο με την Δήμητρα και αντιθέσεις με Ήλιο, Ερμή και Αφροδίτη) είχε επιπλέον τον Κρόνο να «φρενάρει» την άμεση αξιοποίηση της του (ο Κρόνος σε τ-τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και τον Ήλιο).

Όσο για τον Άρη του είναι στην μηδενική μοίρα του Αιγόκερω σε σύνοδο με την Σελήνη αλλά και σε τετράγωνο με την Έριδα στις εσχατιές των Ιχθύων.

9 Φεβρουαρίου 1979 - Γεννήθηκε η Ζιανγκ Ζιγί

Η διακεκριμένη Κινέζα ηθοποιός, γεννήθηκε στο Πεκίνο (ώρα, άγνωστη). Η συμμετοχή της σε ταινίες όπως «Ο Τίγρης και ο Δράκος», τα «Ιπτάμενα Στιλέτα», και «Οι αναμνήσεις μιας Γκέισας» συνέβαλε στην παγκόσμια αναγνώριση της και έξω από τα όρια της πατρίδας της.

Η ομορφιά της την ανέδειξε πρωταγωνίστρια και στο modeling, ενώ όσον αφορά την συνολική της παρουσία στην show biz, από την θέση της συνεισφέρει πολλά υπέρ των παιδιών στην Κίνα.

Στο γενέθλιο χάρτη της ξεχωρίζει η σύνοδος Ήλιου-Άρη-Ερμή στον Υδροχόο, που υποδηλώνει ότι η Ζιανγκ Ζιγί είναι εξαιρετικά δυναμική με αρκετές ιδιορρυθμίες.

Ο Ουρανός από το Σκορπιό τετραγωνίζει τη σύνοδο αλλά η επιρροή του δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα χαρακτήρα. Ουσιαστικά, τονίζοντας τη διαφορετικότητα της Κινέζας ηθοποιού, αποτελεί παράλληλα τη βάση για τη διεθνή της καριέρα.



Η αντίθεση του αστρικού Κρόνου με τον Ήλιο αφήνει να εννοηθεί ότι η ζωή της δεν θα είναι σπαρμένη μόνον με ρόδα.

Ο Κρόνος έχει γενικότερα μια «πρόσβαση» σε ευαίσθητα σημεία του χάρτη (κάνει τετράγωνο και με την αστρική Αφροδίτη), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για ποικίλα προβλήματα και απογοητεύσεις.

Ειδικότερα στην προσωπική της ζωή καλείται να αντιμετωπίσει τον ...άλλο της εαυτό, αφού οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της μπορεί να είναι κατά πολύ διαφορετικές ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται.

Μάλιστα η δεδομένη αντίφαση ανάμεσα στον εγκεφαλικό Ήλιο plus την ...τρέλα του Ουρανού και την προστατευτική και ευαίσθητη Σελήνη στον Καρκίνο επιτρέπει στην Αφροδίτη στον Αιγόκερω να λειτουργήσει καταλυτικά αναδεικνύοντας και τον χρησιμοθηρικό της ρόλο.



Η Κινέζα πρωταγωνίστρια συνδέθηκε με τον Ισραηλινό εκατομμυριούχο Vivi Nevo μάλλον ...καλοπερνώντας, όμως από τη στιγμή που άρχισε να νοιώθει εγκλωβισμένη δεν δίστασε να τα τινάξει όλα στον αέρα...

Οι «πολιτισμικές διαφορές» ήταν η επίσημη αιτία του χωρισμού και η Ζιάνγκ Ζιγί έβγαλε όλη την... Σελήνη της στην φόρα, δηλώνοντας:

«Μεγάλωσα σε ένα πολύ παραδοσιακό κινέζικο περιβάλλον με πολλή αγάπη και ελπίζω ότι η δική μου οικογένεια θα είναι η ίδια. Θέλω να ζήσουμε όλοι μαζί, με παιδιά που τρέχουν γύρω, και τα σκυλιά να παίζουν με τα παιδιά. Αυτή είναι η ιδανική οικογενειακή ζωή μου. Προσπάθησα να το κάνω να δουλέψει, αλλά δεν πέτυχε».

Η επιρροή του Ποσειδώνα, που ο ρόλος του είναι συνήθως καταλυτικός στα ωροσκόπια καλλιτεχνών, δεν είναι τόσο χαρακτηριστική όσο του Ουρανού αλλά σχηματίζει και αυτός όψεις με τον Ήλιο και τον Ερμή (εξάγωνα), ενώ μάλλον κάνει και μια αντίθεση με την αστρική Σελήνη.

Με βάση την αστρολογική εμπειρία είναι βέβαια πιθανόν να βρίσκεται σε κάποιον γωνιακό οίκο του ωροσκοπίου αλλά αυτό μέλλει να αποδειχθεί όταν και αν γίνουν γνωστά τα πλήρη στοιχεία γέννησης.

Όσον αφορά τις πλανητικές όψεις, η επιτυχία της Ζιανγκ Ζιγί φαίνεται να στηρίζεται στο τετράγωνο της Σελήνης με τον Πλούτωνα (μια όψη που πολλαπλασιάζει τη διεισδυτικότητα ενός δημιουργού στο κοινό) και βέβαια στην «κρυφή» αντίθεση της αστρικής Δήμητρας στον Υδροχόο με τον Δία στο Λέοντα.



Πηγή


Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 9/2 Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 9/2 Reviewed by Unknown on 7:15:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.