Δραματική «ομολογία» Τσακαλώτου: Αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο-Ιούνιο... καήκαμε!


Είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού του 2015, αλλά και για την απόδοση των μέτρων - «Απαντούν» οι δανειστές: Δεν επιστρέφουμε, αν δεν λάβουμε αποδεκτές προτάσεις

Ως κραυγή αγωνίας ερμηνεύεται η ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι πρώτες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών είχαν «αναγνωριστικό χαρακτήρα», υποστήριξε ότι φαίνεται να συμφωνούν με «την αρχιτεκτονική» των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό, παραδέχθηκε όμως ότι όλα τα υπόλοιπα ζητήματα βρίσκονται στο… κενό.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού του 2015, αλλά και για την απόδοση, όχι μόνο των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν, αλλά και όσων ήδη έχουν ψηφιστεί!

Είπε ακόμη ότι αναμένει την επιστροφή του Κουαρτέτου «κάποια στιγμή» την ερχόμενη εβδομάδα και πως μέσα σε 15 μέρες από την επιστροφή τους θα έχουν «κλείσει» τα ζητήματα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο ίδιος, δε, επισήμανε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εως το τέλος Φεβρουαρίου, γιατί «αν πάμε Μάιο-Ιούνιο… καήκαμε».

«Όπως ξέρετε, τελειώσαμε την πρώτη φάση της τελικής διαδικασίας του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ξεκινώντας την ενημέρωση, για να προσθέσει: «Οι επικεφαλής έφυγαν την περασμένη Παρασκευή. Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα έχουμε Eurogroup και Ecofin και περιμένουμε οι Θεσμοί να επιστρέψουν. Η πρώτη εβδομάδα ήταν αναγνωριστική. Τα καλά σημάδια είναι ότι στα δύο μέτωπα -ασφαλιστικό και φόρος εισοδήματος- συμφωνούμε ότι έχουν δομικό χαρακτήρα. Συμφωνούμε ότι αποτελούν μεγάλες αλλαγές και συνεισφέρουν στο βασικό στόχο να φτάσουμε το 2018 σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ»

Ωστόσο, μετά την εισαγωγή, κατά την οποία επιχείρησε να αναδείξει τα θετικά της διαπραγμάτευσης, αναφέρθηκε στα μεγάλα αγκάθια που δείχνουν ότι υπάρχει χάσμα σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα.

«Θα έχετε ακούσει από ΔΝΤ και από Θεσμούς πως οι αριθμοί πρέπει να "βγαίνουν" και άρα πρέπει να τους πείσουμε για το πώς θα φτάσουμε χρόνο με το χρόνο στο 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα» είπε, για να προσθέσει: «Εκεί υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει, όσα έχουμε πάρει και δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα και όσα αναμένεται να πάρουμε. Τα οικονομικά δεν είναι τόσο ακριβής επιστήμη και εκεί υπάρχουν διαφωνίες, που θα συζητήσουμε όταν επιστρέψουν. Όμως, συμφωνούν στην αρχιτεκτονική: ότι δηλαδή το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα».

Αναφορικά με τη συνέχιση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών, είπε: «Περιμένουμε να επιστρέψουν σε εύλογο χρόνο -όχι αυτή την εβδομάδα, αλλά την άλλη, κάποια στιγμή. Τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση για το μέγεθος του κενού που θα κλείσει το 2015 και την απόδοση των μέτρων που προτείναμε, προτείνουμε και θα προτείνουμε. Από την στιγμή που θα επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες για το κλείσιμο της συμφωνίας. Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την έναρξη συζήτησης για το χρέος, που έχω πει πως θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση της συμπυκνωμένης ζήτησης για επενδύσεις. Υπάρχουν αγκάθια στη συζήτηση. Είναι σημαντική στιγμή το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Με αυτό το κλείσιμο θα περάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι από τις δυσκολίες και θα μας επιτρέψει να κοιτάμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία».

Πάντως, σημείωσε ότι ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος στο κλείσιμο της συζήτησης με τους Θεσμούς, απ' όσο ήταν κατά την έναρξη των συζητήσεων.

Στη συνέχεια και έπειτα από ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και για το αν η πρώτη συμφωνία περιλαμβάνει και τα εργασιακά, είπε: «Η συμφωνία μας στην αρχιτεκτονική είναι σημαντική, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μας ζητούσαν επιπρόσθετα προκυκλικά μέτρα».

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε βάλει την αξιολόγηση στις καλένδες. Απεναντίας, τονίζουμε τη σημασία του χρόνου. Από πολιτικής άποψης υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά και από οικονομικής πρέπει να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο. Το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν πάμε Μάιο ή Ιούνιο… καήκαμε».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκαλούν τα προωθούμενα μέτρα, είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε διάλογο, ενώ επισήμανε ότι «τα εργασιακά είναι εκτός πλαισίου αξιολόγησης. Αυτό που υπάρχει, είναι ότι θα γίνει μια επιτροπή ερευνητική, που θα μελετήσει την αναθεώρηση όλων των εργασιών -συλλογικές συμβάσεις κ.ά- και, όταν ολοκληρωθεί το πόρισμά της, θα υπάρξει νομοθετικό έργο, αλλά όχι στην πρώτη αξιολόγηση».



«Επιβεβαιώνουν» τους φόβους Τσακαλώτου οι δανειστές: Δεν επιστρέφουμε στην Αθήνα, αν δεν λάβουμε αποδεκτές προτάσεις

«Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα, αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις» διαμηνύουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Οι αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονται, υποστηρίζουν ότι «οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορούν να διαρκέσουν έως και μήνες, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως».

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχέση με τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα όσα προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, δεν ικανοποιούν την πλευρά των δανειστών

Επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος είπε ότι «αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο-Ιούνιο... καήκαμε», οι ίδιοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα έως τον Ιούνιο και, ως εκ τούτου, υπάρχει στη διάθεση των δύο πλευρών αρκετός χρόνος, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Άλλη κοινοτική πηγή, την οποία επίσης επικαλείται το ΜΝΙ, υποστηρίζει ότι υπάρχει διευρυμένο κενό μεταξύ αυτών που απαιτούν οι Θεσμοί και αυτών που προτείνει η ελληνική πλευρά, με μία ακόμη δυσκολία να έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει υπολογιστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος, στο οποίο θα φθάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.



Δραματική «ομολογία» Τσακαλώτου: Αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο-Ιούνιο... καήκαμε! Δραματική «ομολογία» Τσακαλώτου: Αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο-Ιούνιο... καήκαμε! Reviewed by Unknown on 10:44:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.