Ψάχνει εναλλακτικές ποινές κράτησης το υπουργείο Δικαιοσύνης


Προς αναζήτηση νέων εναλλακτικών ποινών κράτησης προσανατολίζεται το υπουργείου Δικαιοσύνης μετά την μελέτη που έδωσε στην δημοσιότητα για το ημερήσιο και μηνιαίο κόστος κράτησης των κρατουμένων.

Το μέσο ημερήσιο κόστος εγκλεισμού στις φυλακές της χώρας κατά το έτος 2014 ανέρχεται στα 28,18 ευρώ και το ετήσιο συνολικό κόστος για κάθε κρατούμενο στα 10.287,49 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έκθεση ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με αντικείμενο τον υπολογισμό της μέσης δημόσιας δαπάνης για τους κρατουμένους στις φυλακές της χώρας.

Με το ημερήσιο κόστος των 28,18 ευρώ ανά κρατούμενο η Ελλάδα κατατάσσεται στην 23η θέση στο πίνακα των ευρωπαϊκών χωρών, τη στιγμή που η Σουηδία δαπανά ημερησίως για κάθε κρατούμενο το ποσό των 317 ευρώ, η Νορβηγία 283 ευρώ και η Ολλανδία 273 ευρώ.

Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά υλοποιήθηκε η μελέτη αυτή η οποία θα αποτελέσει την βάση για περαιτέρω έρευνα.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος οι φυλακές κοστίζουν δημοσιονομικά στο κράτος, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξευρεθούν νέοι εναλλακτικοί τρόποι εξέτισης των ποινών, ενώ δεν διαφαίνονται νέα νομοθετικά μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, ανάλογα με αυτά του περασμένου έτους με τα οποία αποφυλακίστηκαν 2.000 περίπου άτομα.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς, προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι η αυστηρή τιμωριτική τακτική των δικαστών που εκφράζεται με την επιβολή μεγάλων ποινών επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το λόγο αυτό το όλο ποινικό σύστημα της χώρας μας εξετάζεται από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει ήδη συγκροτηθεί.

Πάντως, τόσο ο κ. Παρασκευόπουλος, όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, επισήμαναν ότι η ελεγχόμενη αποφυλάκιση με βραχιολάκι δεν έτυχε της αποδοχής των κρατουμένων, καθώς μέχρι στιγμής μόνο 3 κρατούμενοι αποδέχθηκαν το μέτρο αυτό.

Χαρακτηριστικά ο κ. Φυτράκης είπε ότι για το βραχιολάκι δεν υπάρχει ζήτηση από την πλευρά των κρατουμένων παρά την «διαφήμιση» που έγινε σε Δικηγορικούς Συλλόγους κ.λ.π., χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση με νέα μέτρα που θα διευρύνουν τη χορήγησή του.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι παρά την αποσυμφόρηση των φυλακών που έγινε με την ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση και απολύθηκαν τα 2.000 άτομα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά πιεστικές οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας που «φιλοξενούνται» 9.500 άτομα. «Ήταν τραγικές οι συνθήκες κράτησης, τώρα είναι δύσκολες» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο οι φυλακές χρειάζονται επειγόντως προσωπικό, καθώς είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης. Ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 1.100 ατόμων.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ομάδας που συγκροτήθηκε για το κόστος των κρατουμένων, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προέρχονται από διάφορες πηγές χρηματοδότησης (τακτικός προϋπολογισμός υπουργείου Δικαιοσύνης, προϋπολογισμός ΤΑΧΔΙΚ, δαπάνες άλλων υπουργείων κ.ά.) και αποτελούν απολογιστικά του οικονομικού έτους 2014.

Ως μέση δημόσια δαπάνη για τους κρατουμένους εννοείται σε αυτή την έκθεση το σύνολο των δημοσίων δαπανών για τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης της χώρας (ανεξάρτητα από την πηγή της χρηματοδότησής τους) διαιρούμενο με το άθροισμα των ημερών κράτησης των εγκλείστων σε αυτά στη διάρκεια ενός έτους.

Όμως δεν συνυπολογίστηκαν ορισμένες δαπάνες άλλων υπουργείων (όπως δαπάνες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη,Υγείας και Παιδείας), ούτε οι αποσβέσεις κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

Μέση ημερήσια δαπάνη για τους κρατουμένους στα σωφρονιστικά συστήματα ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών κατά το έτος 2012.

Σουηδία 317,00 €

Νορβηγία 283,00 €

Ολλανδία 273,00 €

Λουξεμβούργο 191,89 €

Δανία 186,00 €

Ιρλανδία 179,00 €

Φιλανδία 167,00 €

Ισλανδία 150,00 €

Ιταλία 128,01 €

Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία & Ουαλία) 117,00 €

Γερμανία 116,37 €

Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία) 107,36 €

Αυστρία 107,00 €

Γαλλία 96,77 €

Σλοβενία 69,00 €

Κύπρος 64,00 €

Ισπανία (σύνολο) 53,34 €

Μάλτα 50,00 €

Πορτογαλία 40,10 €

Σλοβακία 36,75 €

Τσεχία 36,40 €

Εσθονία 32,28 €

Ουγγαρία 27,00 €

Πολωνία 19,28 €

Ρουμανία 17,49 €

Τουρκία 16,65 €

Αλβανία 15,25 €

Λετονία 14,71 €

Σερβία 14,18 €

Λιθουανία 12,52 €

Να σημειωθεί ότι οι χώρες με σκίαση δαπάνησαν κατά το έτος 2012 λιγότερα ανά κρατούμενο από ότι η Ελλάδα κατά το 2014, δηλαδή λιγότερα από 28,18 ευρώ την ημέρα.

Ακόμη, στην ομάδα εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετείχαν οι:

α) Θραψανιώτη Γεώργιο, προϊστάμενο του Τμήματος Γενικών και Αγροτικών
Καταστημάτων Κράτησης – Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.).
β) Αρχοντίδη Γαρύφαλλο, αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Καταστημάτων Κράτησης Νέων & Θεραπευτικών Καταστημάτων.
γ) Ιατρού Δημήτριο, υπάλληλο του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης.
δ) Πολύζου Ελένη, υπάλληλο του Τμήματος Προϋπολογισμού & Κρατικών Ενισχύσεων.
ε) Αλοσκόφη Ουίλιαμ, κοινωνιολόγο του Κ. Κ. Κορυδαλλού.

protothema.gr


Ψάχνει εναλλακτικές ποινές κράτησης το υπουργείο Δικαιοσύνης Ψάχνει εναλλακτικές ποινές κράτησης το υπουργείο Δικαιοσύνης Reviewed by Unknown on 8:58:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.