13 συνήθειες που έχουμε και μπορεί να μας στοιχίσουν μια πολύ καλή δουλειά


Η δοκιμασία της συνέντευξης για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας, είναι πάντα μια αγχωτική διαδικασία. Συνήθως σκεφτόμαστε όλα τα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά αλλά συχνά δεν σκεφτόμαστε κάποιες συνήθειες που μπορεί να έχουμε και χρειάζεται οπωσδήποτε να μην γίνουν ορατές στον άνθρωπο που θα κρίνει εάν θα πάρουμε τη δουλειά ή όχι.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές:
Η προχειρότητα και η βιασύνη, που μπορεί για παράδειγμα να αντικατοπτρίζεται και σε ένα βιογραφικό με συντακτικά και ορθογραφικά λάθη. Σίγουρα κάνετε λάθος εντύπωση στον άνθρωπο που θέλετε να γίνει εργοδότης σας.
Η λογική της τελευταίας στιγμής. Λάθος! Δεν είναι υποχρεωτικό πως επειδή τα καταφέρνατε μέχρι τώρα, θα γίνει το ίδιο και σε αυτό το ραντεβού για δουλειά, απλά και μόνο επειδή είστε έξυπνοι. Θα σας...κοστίζει μερικά λεπτά, αλλά καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για τη θέση και την εταιρεία που θέλετε να εργαστείτε, αντί να αυτοσχεδιάζετε την τελευταία στιγμή όταν θα σας κάνουν κάποια σχετική ερώτηση.
Τσιγάρο και ποτό. Και τα δύο θα πρέπει να αποφεύγονται πριν τις συνεντεύξεις ή πριν από κάποιο σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού. Γιατί σε ποιον θα έκανε καλή εντύπωση, κάποιος που μυρίζει καπνό και αλκοόλ.
Αυτονόητο αλλά πρέπει να γραφτεί. Προσοχή στην προσωπική υγιεινή. Ένα ντους πριν τη συνέντευξη ή γενικότερα πριν πάτε στην δουλειά, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Μάλλον το αντίθετο.
Επίσης αυτονόητο είναι πως πρέπει να τηρείτε τα ραντεβού σας στο ακέραιο. Η καθυστέρηση μπορεί να είναι ανεκτή από τους φίλους μας αλλά σίγουρα δεν είναι μια συνήθεια που θα...εκτιμήσει ένας εργοδότης.
Προσοχή στο κινητό. Όση ώρα περιμένετε για να σας καλέσουν στο χώρο που διεξάγεται η συνέντευξη καλό θα ήταν να μην δείχνετε πως βαριέστε ή πως είστε αμήχανοι. Γι αυτό καλύτερα να μην ασχολείστε με το κινητό σας.
Για τις γυναίκες αν και η προσεγμένη εμφάνιση είναι κάτι που θα εκτιμηθεί, θα πρέπει να αποφεύγονται «επιδεικτικές» κινήσεις καλλωπισμού όπως να βάζετε κραγιόν ή να χτενίζεστε στο χώρο αναμονής.
Σίγουρα δεν χρειάζεται να κουβαλάτε παντού μαζί σας τον καφέ που έχετε πάρει. Και ναι μπορεί να το συνηθίζετε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σας...συνοδεύσει και στην αίθουσα που θα γίνει η συνέντευξη. Πέραν της κακής εντύπωσης που θα δώσετε, μπορεί πάντα να υπάρξει και κάποιο ατύχημα που θα φέρει όλους σε αμηχανία. Και αυτό δεν είναι καλό.
Casual ή formal ντύσιμο. Σίγουρα όχι πολύ casual. Γιατί όπως λέει και το ρητό «ντύσου για τη δουλειά που θέλεις και όχι για την δουλειά που κάνεις». Το πολύ casual ντύσιμο αφήνει το περιθώριο στον εργοδότη σας να σκεφτεί πως απλά δεν νοιάζεστε και πολύ. Και αυτό δεν θα αρέσει.
Μπορεί να είστε πολύ κοινωνικοί, ανοιχτοί, και άνετοι. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως το ίδιο ισχύει και για τους όλους τους άλλους γύρω σας και πολύ περισσότερο σε χώρο εργασίας. Το να δείξετε πως γνωρίζετε από όρια και κανόνες συμπεριφοράς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εκτός από το «γεια σας» για παράδειγμα μην ξεχνάτε πως ένας αποδεκτός και ευγενικός χαιρετισμός είναι πάντα και το «καλημέρα» ή το «καλησπέρα».
Στους κανόνες συζήτησης θα πρέπει ακόμη να θυμάστε πως όσο αρνητική εντύπωση μπορεί να κάνει εάν είστε πολύ «κλειστοί» - αφού δείχνει περιορισμένη αυτοπεποίθηση- άλλο τόσο αρνητική εντύπωση μπορεί να κάνει και η φλυαρία συνοδευόμενη από την τάση να δίνετε περισσότερες πληροφορίες από όσες είναι απαραίτητες.
Φυσικά στους ανωτέρω κανόνες συζήτησης περιλαμβάνεται και το super απαγορευτικό: οι βωμολοχίες. Ισχύει και για εκείνες που πλέον έχουμε σχεδόν αποδεχθεί στην καθημερινότητά μας και δεν μας κάνουν πλέον τόσο πολύ εντύπωση.
Και τέλος: κόψτε, έστω για τα λίγα λεπτά που θα διαρκέσει η συνέντευξη, την κακή, ενοχλητική, ανυπόφορη συνήθεια να διακόπτετε τον συνομιλητή σας.

Πηγές: Ιndependent, The under cover recruiter, Ounews


13 συνήθειες που έχουμε και μπορεί να μας στοιχίσουν μια πολύ καλή δουλειά 13 συνήθειες που έχουμε και μπορεί να μας στοιχίσουν μια πολύ καλή δουλειά Reviewed by Unknown on 8:00:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.