Σαρώνει η γρίπη στην χώρα μας: Στους 44 οι νεκροί
Βαρύς είναι και ο σημερινός απολογισμός της γρίπης: το τελευταίο 24ωρο άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 44. Την ίδια ώρα, στις ΜΕΘ μέχρι και χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 106 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης δίνοντας μάχη για τη ζωή τους.
Το εξαιρετικά χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό στον πληθυσμό, ιδίως σε δύο βασικές κατηγορίες, τους χρονίως πάσχοντες και τους επαγγελματίες υγείας, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μετατρέπουν την γρίπη από εποχική μεταδοτική νόσο σε μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία των Ελλήνων.
Ο ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) πλήττει με σφοδρότητα τους χρονίως πάσχοντες που αποτελούν τον «εύκολο» στόχο, αλλά όπως συνέβαινε και κατά την πανδημία το 2009, επιτίθεται και σε νέους και υγιείς ανθρώπους καθώς και σε παιδιά.
Επτά στους 100 ασθενείς με βαριά γρίπη είναι παιδιά
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τους 204 ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί τον τελευταίο μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι 14 είναι παιδιά ηλικίας μερικών μηνών έως και 16 χρόνων. Ήδη ένα παιδί 4 χρόνων, το οποίο μάλιστα δεν είχε άλλο πρόβλημα υγείας, έχασε τη ζωή του. Οι ανήλικοι ασθενείς που νοσούν με γρίπη και εμφανίζουν βαριές επιπλοκές αποτελούν το 7% των ασθενών με γρίπη που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα – ποσοστό υψηλό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Εξίσου επιθετική αποδεικνύεται η γρίπη εφέτος και για τους ανθρώπους ηλικίας 30 έως 55 χρόνων. Τουλάχιστον οι μισοί από όσους χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι άνθρωποι νέοι, χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Αναγκαία τα μέτρα προφύλαξης
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνουν έκκληση προς τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Παράλληλα, ζητούν από τους ασθενείς να μην αγνοούν τα συμπτώματα, να επισκέπτονται τον γιατρό, να ακολουθούν τις συμβουλές του και κυρίως να αναρρώνουν προτού επιστρέψουν στην εργασία τους ώστε να μην ανοίγουν νέο κύκλο μετάδοσης της γρίπης.
«Ο κύριος τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Παρόλο που η καλύτερη περίοδος για εμβολιασμό είναι από κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο, μπορεί κάποιος, ιδίως εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστεί και αργότερα. Χρειάζονται δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη» λέει ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Με δεδομένο ότι αυτό το διάστημα το επιδημικό κύμα βρίσκεται σε φάση κορύφωσης της δραστηριότητάς του, η οποία αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου, αλλά και ότι το κύμα της γρίπης Α(Η1Ν1) θα υποχωρήσει μετά τον Μάρτιο, είναι προφανής η αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού.
«Οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, τα παιδιά με προβλήματα υγείας έχουν πιο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό από τους ιούς (και) της γρίπης. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, διότι αποτελεί τη βασική προστασία αυτών των ανθρώπων. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει από τη νόσο το 70% με 90% των ατόμων που εμβολιάζονται» λέει η παιδίατρος, επιστημονική συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Αγορίτσα Μπάκα.
protothema.gr
Σαρώνει η γρίπη στην χώρα μας: Στους 44 οι νεκροί
Reviewed by Unknown
on
2:43:00 μ.μ.
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: