Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: τι δείχνουν οι έρευνες


Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που γιορτάζεται σήμερα σε περισσότερες από 100 χώρες και στην Ελλάδα παρουσιάζονται στοιχεία για το πόσο ασφαλής είναι η χρήση του ίντερνετ από παιδιά και νέους.

Στενή παρακολούθηση από τους Έλληνες γονείς

Πιο συγκεκριμένα, τα Ελληνόπουλα παρακολουθούνται στενά από τους γονείς τους όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο, όπως προκύπτει από έρευνες στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας της Wind, “Kids@safety, Internet, κινητό και παιδί”.

Στοιχεία που προέκυψαν από τις εν λόγω έρευνες είναι τα εξής:
Το 74% των γονιών έχει επιλέξει ο υπολογιστής του παιδιού να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος.
Το 69% των παιδιών συνδέεται καθημερινά στο ίντερνετ με σκοπό να ψυχαγωγηθεί.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών (55%) συνδέεται 1 – 2 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο.
Το 23% των παιδιών δαπανά 2 -3 ώρες τη μέρα στο ίντερνετ.
Μάλιστα το 36% των παιδιών χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να παίξει παιχνίδια και να δει μουσικά βίντεο και ταινίες.
Μόλις 13% του χρόνου τους στο διαδίκτυο το αφιερώνουν για να αναζητήσουν σχολικά βοηθήματα και πληροφορίες για τα μαθήματά τους.

1 στους 4 εφήβους στη Βρετανία θύμα προσβολών στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας άλλης έρευνας αυτή τη φορά από τη Μ. Βρετανία που δημοσίευσε το UK Safer Internet Centre, το 24% των συμμετεχόντων εφήβων ηλικίας 13 με 18 χρονών δήλωσε ότι στοχοποιήθηκε διαδικτυακά εξαιτίας του φύλου, της σεξουαλικής προτίμησης, της φυλής, της θρησκείας, της αναπηρίας και της διεμφυλικής ταυτότητας κυρίως μέσω social media. Στην έρευνα πήραν μέρος 1.500 έφηβοι.

Επίσης έρευνα που δημοσίευσε το BBC αποκαλύπτει ότι ¾ των παιδιών ηλικίας10 με 12 ετών έχουν λογαριασμό σε social media, με το Facebook να βρίσκεται πρώτο στη λίστα προτίμησης και το Instagram να ακολουθεί.

Από τα 1.000 παιδιά και εφήβους που πήραν μέρος στην έρευνα, ηλικίας 10-18 ετών, πάνω από 1 στα 5 δήλωσαν ότι έχει πέσουν θύμα online εκφοβισμού, ωστόσο συνεχίζουν να θεωρούν ότι τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά τους.



Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: τι δείχνουν οι έρευνες Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: τι δείχνουν οι έρευνες Reviewed by Unknown on 3:46:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.