Τσίπρας σε Μέρκελ: Δεν μπορούμε να χειριστούμε μαζί ασφαλιστικό και μεταναστευτικό


Για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση ρώτησε τον Τσίπρα η Μέρκελ. Την ίδια ώρα, βαθιά μεταρρύθμιση για βιώσιμο σε βάθος χρόνου ασφαλιστικό ζήτησε η Λαγκάρντ.

Ενώ η παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ολοκληρώνεται σήμερα αφήνοντας όμως ανοικτά όλα τα μεγάλα ζητήματα και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητά βαθιά μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός ζητούσε από την Ανγκελα Μέρκελ κατά την χθεσινή τους συνάντηση στο Λονδίνο να μην υπάρχουν καθυστερήσεις από την πλευρά των θεσμών.

Με δεδομένες τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, δημιουργεί κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης, όπως δείχνει και η επαναφορά των σεναρίων για οικουμενική κυβέρνηση.

Οι θεσμοί ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους, δείχνοντας ότι πέρα από το καθαρά τεχνικό σκέλος των διαπραγματεύσεων, σταθμίζουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην χώρα. Άλλωστε και η Ανγκελα Μέρκελ στην χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ρώτησε για τον νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση.


Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι οι δανειστές μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική κατάσταση είτε ευνοώντας την κυβέρνηση είτε φέρνοντάς την σε σε αδιέξοδο με κίνδυνο, όμως, οι κοινωνικές αντιδράσεις να πάρουν αντιευρωπαϊκό περιεχόμενο.

Από την πλευρά των θεσμών υπάρχει η γνώριμη τακτική των καθυστερήσεων. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έλεγε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και ο τελευταίος γύρος να κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα.




Παράπονα Τσίπρα σε Μέρκελ



Ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του συνάντηση με την Μέρκελ στο Λονδίνο εξέφρασε δυσαρέσκεια για την στάση των θεσμών επισημαίνοντας ότι ακόμα αναμένεται η απάντησή τους στο ασφαλιστικό, κάτι που δείχνει ότι η διαδικασία δεν προχωρά όσο γρήγορα θα μπορούσε.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ενώ επανέφερε το θέμα των μεταξύ τους διαφωνιών λέγοντας ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και τα οποία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πρόταση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Η κυρία Μέρκελ κατά την πάγια τακτική της παρέπεμψε στους θεσμούς. Εκεί όμως τα πράγματα είναι δύσκολα όπως περιέγραψε μετά την συνάντησή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μίλησε «για μια ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση» που άφησε ανοικτά όλα τα μεγάλα ζητήματα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού “προωθήσαμε τα δικά μας ζητήματα, και θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια”.


Η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει από τους τους δανειστές να θέσουν γραπτά όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένης ατζέντας. Αυτό έγινε είπε ο υπουργός, πάνως σε αυτήν την ατζέντα συζητήσαμε. “Ουσιαστικά, μια αναλυτική κατ' άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. Η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προωθήσουμε όλα τα πιθανά θέματα, για να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερα” ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για τον παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι “στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές. Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη”. Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, είναι το συμπέρασμα του υπουργού ο οποίος επιπλέον υποστηρίζει ότι συνεχίζεται η σκληρή διαπραγμάτευση “με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον”.



Βαθιά μεταρρύθμιση ζητά η Λαγκάρντ



Για να υπάρξει όμως κατάληξη θα πρέπει να συμφωνήσουν οι θεσμοί που δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε χθεσινές της δηλωσεις ανέφερε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υποστήριξε όμως ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει «δεν είναι βιώσιμο», καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ πάντως απέκρουσε την κριτική για σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του Ταμείου. «Δεν θέλουμε σκληρά μέτρα σε μία χώρα όπου ήδη η προσαρμογή έχει υπάρξει τόσο μεγάλη”, είπε και υποστήριξε ότι εξ αρχής το ΔΝΤ είχε προτείνει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.





Εσωτερικό μέτωπο



Η όποια συμφωνία όμως θα πρέπει να περάσει και από την Βουλή και να την ψηφίσουν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αντιπολίτευση επί του παρόντος αρνείται κάθε συναίνεση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει απορρίψει τα σενάρια για οικουμενική ή κυβέρνηση συνεργασίας. Βέβαια μένει να φανεί η στάση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πρώτη του επίσκεψη ως αρχηγός στις Βρυξέλλες και την συμμετοχή του στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος.

Στις συσκέψεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διήμερο πέρα από τις ανησυχίες των βουλευτών που που δέχονται την πίεση από την κοινωνία και από τους ψηφοφόρους τους, ακούστηκαν διάφορες προτάσεις ακόμη και για ενδεχόμενη μικρή μείωση των κύριων συντάξεων προκειμένου αφενός να καλυφθεί το ποσό του 1,8 δις που ζητούν οι δανειστές και αφετέρου να επωμιστούν ένα μέρος του βάρους οι νυν μεγαλοσυνταξιούχοι αντί να μεταφέρεται ολόκληρο στους μελλοντικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε στη θέση «καμία μείωση στις συντάξεις», με το επιχείρημα ότι εάν περικοπούν «έστω και κατά ένα ευρώ», η κυβέρνηση θα χάσει την αξιοπιστία της αφού θα είναι σαν τους προηγούμενους και θα υπογράψει την 12η μείωση στα τελευταία έξι χρόνια».

protothema.gr


Τσίπρας σε Μέρκελ: Δεν μπορούμε να χειριστούμε μαζί ασφαλιστικό και μεταναστευτικό Τσίπρας σε Μέρκελ: Δεν μπορούμε να χειριστούμε μαζί ασφαλιστικό και μεταναστευτικό Reviewed by Unknown on 3:16:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.